alles over de tuin, ecologie

Welke vogel eet wat?

In je tuin( als je die hebt) komen er veel vogels. Waarschijnlijk wil je ook wel weten wat die vogels eten. Zo kun je ze allemaal op hun wenken bedienen. Het is dan ook gemakkelijker om vogels te spotten. Maar maak je geen illusies ze gaan ook niet op je hand komen zitten. Jammer genoeg niet.

Net als de mens hebben verschillende vogels verschillende voorkeuren. De ene houdt van appels, de ander eet liever graantjes. Haal het eten weg als er jongen zijn! Zij kunnen dat voedsel niet verteren en kunnen er dood aan gaan. Hier vind je een lijstje met de meest voorkomende vogels en wat ze het liefst eten. Ik zet er ook altijd schuin bij hoe ze dat eten.

 • merel, zanglijster, spreeuw: Deze vogeltjes zijn zoetebekjes ze eten graag: schillen en klokhuizen( deze moeten wel bio zijn), alle soorten bessen, gesneden stukjes fruit ( ook bio). Ze eten van een strooiplaats op de grond.
 • koolmees, pimpelmees, zwarte mees: Je kunt deze vogeltjes vooral plezier doen met zaadjes, maar ze eten dit ook: vetbollen, zaden, zonnebloempitten, pompoenpitten. Je ziet het. Ze willen zaadjes. Deze vogeltjes eten van een voederplankje of uit een voederhuisje.
 • specht: De specht eet: voederbollen, zonnebloempitten, kaas zonder korst. Maak het eten vast op een rustig plekje aan een boomstam.
 • huismus, ringmus, vink: Ze eten graag: stukjes bruin brood, zonnebloempitten, gemengd strooizaad. Je kunt het op de grond strooien of op een rijke voedertafel.
 • winterkoning, heggemus, roodborst: Deze schattige vogeltjes eten graag: broodkruimeltjes, ongekookte havermout. Deze vogeltjes zijn zeer schuw. Je kunt ze moeilijk benaderen. Zet daarom schaaltjes voedsel onder heggen of struiken.

Ik vind dat ook duiven lieve vogels zijn. Ook al zijn ze nogal irritant, soms. Ik zou graag weten welke vogels jullie het meest in jullie tuin zien. Weet het me te vertellen.

2 gedachten over “Welke vogel eet wat?”

 1. Ik heb het geluk om veel vogels op bezoek te krijgen in de tuin (vlak bij de Bourgoyen!), maar ik zie vooral zwarte kraaien (fantastische dieren), eksters, meesjes, musjes en ik hoor vaak een specht, maar heb hem nog niet gezien!
  ’s Nachts is het dan eerder aan de kikkers en de vleermuizen, maar dat zijn natuurlijk geen vogels.

  Oh, en muggen… Niet mijn favoriete dieren om in de tuin te hebben!

  Like

  1. Ja, ik snap dat muggen niet meteen je favoriete diertjes zijn. Het is ook nogal moeilijk denk ik om ze als lievelingsdier te hebben. Maar misschien is er wel iemand die ze als favoriete dier heeft.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s