ecologie

Milieuvriendelijk, klimaatneutraal of nog iets anders?

Je hebt veel labels die sommige spullen opgeplakt krijgen. Er bestaan ook veel verschillende labels voor die dingen. Maar wat betekent wat nu eigenlijk? Veel mensen twijfelen tussen milieuvriendelijk en klimaatneutraal. Eigenlijk zijn er nog veel meer. Ik leg de verschillende labels even uit.

diervriendelijk

Je ziet hierboven een make up foto omdat er daar soms ook een logo voor diervriendelijke producten op staat. Dit garandeert dan dat er niet op dieren is getest. Als ik ooit make up zal gebruiken zal het sowieso met deze soort logos erop zijn.

milieuvriendelijk

Dit wordt vaak verwart met het klimaat. Maar milieu slaat op de biologische leefomgeving. Hiermee wordt dan ook alles bedoeld: de lucht, het water, het land. Met milieuvriendelijk bedoelen ze dus niet schadelijk voor het milieu.

klimaatneutraal

Ja, dit wordt inderdaad vaak verward met milieuvriendelijk. Maar, het klimaat is het gemiddeld weer van de laatste 30 jaar. Wij leven in een niet zo heel erg warm klimaat. In mijn zus haar atlas staat dat we leven in een koel gematigd klimaat met zachte winter. Tenminste als de opwarming van de aarde wordt gestopt.

vegetarisch

Ook deze twee begrippen worden soms verwisseld. In mijn omgeving denken mensen soms dat veganistisch betekent geen vlees eten en vegetarisch geen dierlijke producten. Het is dus juist omgekeerd. Dus leg ik meteen uit wat dit betekent. Het is vegetarisch dat betekent dat er geen vlees is gebruikt in de bereiding van een product.

veganistisch

Ik heb het net al uitgelegd. Veganistisch betekent dus dat er geen dierlijke producten zijn gebruikt. Er mag dus geen vlees in zitten maar ook geen zuivel. En wat sommige mensen vergeten er mag ook geen honing in zitten want ook dat is door dieren gemaakt. Ik vind dit nogal extreem maar ik heb respect voor de mensen die het al een paar jaar volhouden. Want hier moet je echt veel discipline voor hebben. Respect voor de veganisten! 👍👍👍

Uit recycleerbare materialen.

Leuke vuilnisbakken hé. Het logo ervan staat soms op verpakkingen van etenswaren of andere producten. De betekenis is duidelijk: de verpakking is met oude verpakkingen gemaakt.

energiezuinig

Dit zie je soms in reclame’s of op een wasmachine, koelkast. Je hoort het ook als er over spaarlampen wordt gebabbeld. Producten met zo een soort label zijn dan energiezuiniger dan het origineel.

biologisch

Dit is denk ik het meest bekende label. Het toont aan dat er geen chemische producten zijn gebruikt om insecten weg te houden. Soms hoor je dan ook mensen zeggen dat ze helemaal bio zijn. 😜

Dit zijn de dingen die het meest voorkomen. Als je er eentje mist dan mag je dat zeker zeggen. O ja de reden dat ik de nutri score niet in deze blogpost heb opgenomen is omdat het verplicht is en normaal gezien op ieder eetbaar product moet voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s