ecologie, leven organiseren

Maak nu jouw eigen: stop met plastic plan.

Je ziet overal plastic. Op de straat, op het strand, in de bergen, en nog het meest van alles in de zee. Het is vaak ook gewoon heel moeilijk om te stoppen met plastic. Vooral omdat je niet weet met welke stukken eerst. Dat is voorbij met dit plastic plan. Het geeft je een stevig houvast aan wat je al bereikt hebt en aan wat je nog kunt doen. Kijk maar mee hoe je dat maakt.

Het probleem met plastic is dat het niet echt afbreekt. Het wordt kleiner dat wel maar, echt weg gaat het nooit. Dus moeten we ervoor zorgen dat er niets af te breken valt. Samen kunnen we de plastic soep stoppen.

het plastic plan samenstellen

  1. Pak een groot blad. Teken er een plastic zak op en teken daarover een verbodsbord.
  2. Denk na wat voor soort plastic jij het meeste gebruikt. Schrijf of teken ze op het blad.
  3. Bedenk hoe je het gebruik van dat soort plastic gaat verminderen. Schrijf het erbij.
  4. Als je in een aantal tijdschriften artikels vindt over plastic dan kun je er die ook nog bijplakken.
  5. Leer nu de juiste gewoontes aan die al op je plan stonden.
  6. Als je denkt dat het gelukt is om er een goede gewoonte van te maken kun je het doorstrepen en richt je je op het volgende doel. Werk zo je volledige plan af.

Als je niet goed weet welke plasticsoorten je moet verminderen kun je hier eens kijken. Hier staan de meest gebruikte stukken plastic plus een paar feitjes erover.

  • Het plastic zakje is ongetwijfeld een van de grootste boosdoeners. Hoe kan het ook anders als je weet dat wij een plastic zakje hoogstens een kwartier vasthouden. Ja, een kwartier! Het is gelukkig al wat verbetert sinds dat het verboden werd om gratis plastic zakken mee te geven. Maar het heeft nog steeds een grote invloed op de zee dus, kan iedereen wel wat besparen op plastic zakjes.
  • Het plastic bekertje is wat moeilijker om tegen te houden. Net zoals het bestek dat van plastic gemaakt is, is ook dit vooral bestemd voor picknicks. Jammer genoeg ruimen de picknickers dan niet grondig genoeg op waardoor de bekertjes in de natuur terechtkomen. Waar ze waarschijnlijk nog 1000 jaar blijven liggen. Voor dit heb ik één ultieme tip: gebruik het gewoon niet.
  • Schuimen verpakkingen zijn dan weer een minder bekend soort plastic. Je weet wel, de verpakking van hamburgers is daar van gemaakt. Ook dit slingert veel rondt in zeeën en rivieren.
  • Drinkflesjes worden door iedereen gebruikt en iedereen kan proberen om dat te verminderen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld: enkel kraanwater te drinken of door grotere flessen te kiezen.

Ik hoop dat het voor jou nu een beetje duidelijk is wat een plastic plan is. Voor meer weetjes over plastic kun je op deze link klikken.Dan kom je op de website van natiogeo junior. Ook al is het voor kinderen dan nog zijn de weetjes best leuk. Laat me weten of het plan bij jou geholpen heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s