andere, ecologie

De echte cijfers over klimaat.

Er is hoop voor het klimaat, dat wel. Maar veel hoop? Dat durf ik niet zeggen. Er zijn een aantal discussie’s over de cijfers als: de landbouw is goed voor 30 procent van de impact. We hebben veel informatie, maar je moet er dan ook wel gericht naar zoeken. Ook kan dat er juist voor zorgen dat je niet meer weet wat je moet geloven. Ik heb wat informatie verzameld en er ook altijd mijn mening bijgezet. Opgelet! het zijn droevige cijfers.

 • Als eerste: het klimaatakkoord is een begin maar is nog lange niet goed. Wetenschappers hebben uitgerekend dat er met de maatregelen die nu in het akkoord staan de temperatuur geen 2 °C maar 3 °C  stijgen. En zelfs als we de stijging tot 2 °C kunnen beperken dan nog gaat dat grote gevolgen hebben op de dieren en het milieu.
 • Als we de klimaatopwarming niet gauw zullen stoppen dan gaat 1/4 van alle dieren eraan. Dus geen panda’s en tijgers. Maar, misschien ook geen konijnen of cavia’s meer.
 • 80 procent van alle zwakke longen komt door te veel blootstelling aan fijnstof. En fijnstof is ook een soort van seriemoordenaar. Want enkel al in 2016 zijn er 7600 vroege doden geweest door fijnstof.
 • De lucht van sommige landen is zo vervuild dat je zelfs in de ruimte de vervuiling nog kunt zien. Dat is enorm veel.
 • De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht. Dus het kan zijn dat de zeespiegel 1 meter gaat stijgen. Of dat de zeespiegel 4 meter stijgt, maar het kan evengoed zijn dat er veel meer water stijgt.
 • Een gemiddeld gezin in België produceert jaarlijks 8 ton CO2. En ja dat is veel.
 • Als de uitstoot zo doorgaat is de Noordpool tegen 2040 ijsvrij. Dat is een ramp voor ijsberen en andere dieren die daar leven.
 • In 2011 en zelfs nog veel vroeger wisten mensen al dat de klimaatverandering een probleem kon worden. Volgens mij heeft zelfs mijn oma dat al geleerd.
 • De 7 rijkste landen op onze planeet stoten 50 procent van alle broeikasgassen uit. De armste landen daarentegen stoten maar 7 procent uit.
 • Wetenschappers voorspellen dat het weer nog extremer zal worden. Dus bij ons zal er in de zomer een hittegolf zijn en in de herfst en winter waarschijnlijk overstromingen.

Zo nu ben je weer een beetje mee. Ik weet het deze feiten zijn hard, maar we kunnen er wel iets aan doen. Het lijkt me dus het best dat je je nu gaat inlezen en gaat beginnen jouw eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. 😉 En op deze blog kun je daar ook nog allemaal tips over vinden. Weet jij nog een belangrijk feitje dat ik niet heb gezegd?

2 gedachten over “De echte cijfers over klimaat.”

 1. Goed dat je op zoek gaat naar cijfers. Stel je ook telkens de juiste vragen rond deze cijfers, ga ze gaan dubbelchecken, op wat zijn deze schattingen gebaseerd enzovoort. Het is heel interessant om het verschil te leren kennen tussen werkelijke cijfers (de realiteit) en schattingen/simulaties/statistieken. Niet dat de verwachtingen en schattingen onbelangrijk zijn, zeker niet, maar de globale ecologie is zo complex dat hier eigenlijk moeilijk echt juiste voorspellingen voor kunnen gemaakt worden. Maar je hebt natuurlijk geen genie nodig om te zien dat als de huidige trend zich zo voortzet, dat er bepaalde problemen exponentieel zullen groeien.
  Er zijn zeker uitdagingen en je hebt gelijk dat iedereen zich kan informeren en zijn steentje kan bijdragen aan een meer leefbare planeet voor ons allen.

  Like

  1. Ja, je hebt gelijk over de cijfers checken en dubbelchecken. Maar, wees gerust. Ik heb het een aantal keer gecontroleerd.😉 Ik hoop dat de mensen beseffen dat ze nu nog kunnen omkeren. En die uitdagingen die er zijn, kunnen we halen, als iedereen zijn steentje bijdraagt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s