ecologie, zero waste

Interview met de bloggers van “het zero waste project”.

Sommigen onder jullie kennen de blog het zero waste project al. Ik in ieder geval wel. De makers (en zussen) Jessie en Nicky schrijven samen over hoe je zero waste kunt worden. En al zijn ze het nog niet helemaal, ze zijn al een aardig eind op weg. Omdat ik hun best inspirerend vind heb ik voor jullie een interview geregeld.

Voor de mensen die jullie blog nog niet kennen, hoe zouden jullie die beschrijven?

Het zero waste project is de naam van onze zero waste lifestyleblog. Op dit blog nemen we de lezers mee in onze lifestyle, zonder afval. We delen tips, DIY´s, inspiratie en achtergrondinformatie. Dat varieert van een toffe nieuwe hotspot, een bijzonder merk, de inhoud van onze boodschappentas en een recept voor het maken van je eigen deodorant. Alles wat we tegenkomen, uitproberen of kwijt willen gooien we online. Onze blog is echt een persoonlijke pagina.  

In onze eigen zoektocht konden we geen Nederlandstalige informatie over zero waste vinden die past bij onze levensstijl. Daarom besloten we er zelf over te bloggen en is Het Zero waste Project gestart, het eerste Nederlandstalige zero waste lifestyle blog. Eerst hadden we een andere naam: Emma + John, naar onze superhelden uit de jaren zestig serie The Avengers. Toen we bijna dagelijks mailtjes kregen met ‘Hi Emma!’ besloten we dat we een andere naam moesten gebruiken.

 We wilden zero waste leven, maar hadden niet de tijd om alles zelf te maken of iedere woensdagmiddag naar de markt te gaan. We wilden dus proberen om zero waste te leven en daarnaast ook nog eens een full time baan te hebben of te studeren.

Daarnaast geven we de naam: het zero waste project aan lezingen en workshops. En aan ons eerste boek. We hebben nu ook een tweede boek: Doe het zero.

Vanaf welk moment hebben jullie besloten om zero waste in jullie levensstijl te brengen?

Eind 2014 zijn we begonnen met leven met minder afval. We waren toen al veel met duurzaamheid bezig en hadden een duurzaamheidsvereniging opgericht: Opgemärkt.

Toen zagen we op social media artikelen voorbij komen over zero waste in Amerika en realiseerden we ons dat het een keuze is om veel afval te produceren. En dat we daar niet achter stonden. We stonden toen allebei op het punt om te verhuizen. Nicky ging naar Amsterdam en ik naar Parijs. We besloten dat dit hét moment moest zijn om zelf te proberen te leven zonder afval. Dat was echt het slechtste moment dat we hadden kunnen bedenken; dat valt uitgebreid in ons boek te lezen. We dachten namelijk ‘even’ zero waste te worden, maar dat gaat niet zomaar. 

Inmiddels zijn we ruim vier jaar verder en kopen we alles zonder plastic. We hebben af en toe recyclebare kartonnen of glazen verpakkingen, maar verreweg het meeste kopen we helemaal zero waste in onze eigen zakjes en bakjes.

Waar liepen jullie dan vooral tegenaan?

We dachten dat de maatschappij net zo snel veranderde als wijzelf. Dat was natuurlijk helemaal niet het geval. Onze zero waste lifestyle begon met een 30-dagen challenge; precies toen we gingen verhuizen. We waren super naïef en dachten even overnight zero waste te gaan. We reizen bijvoorbeeld veel met de trein en dachten wel ergens snacks to go te halen. Dat was moeilijker dan gedacht. Nu maken we die meestal zelf of kiezen we voor onverpakte chocoladenoten, dadels of koekjes. Ook weten we op bijna elk station inmiddels wel waar we terecht kunnen voor onverpakte broodjes, koekjes enzovoort.

En wat ging dan juist heel gemakkelijk?

We dachten dat deze lifestyle veel meer tijd en geld zou kosten. Verbazend genoeg was dat niet waar. Wij kopen nu alles lokaal, biologisch, onverpakt en in precies de juiste hoeveelheid en zijn eigenlijk net zoveel geld kwijt als een paar jaar geleden toen we groenten in plastic, maaltijdsalades en tussendoortjes in de supermarkt kochten.

Zero waste leven kost ook niet veel tijd, de meeste tijd gaat zitten in het uitzoeken waar je dingen kunt kopen. Daarom hebben wij een online kaart gemaakt waar we alle winkels met onverpakte producten hebben verzameld. We doen ongeveer twee keer per week ‘reguliere’ boodschappen (groenten, fruit enz.) en maar één keer per maand bulk boodschappen (pasta, rijst, noten enz.). We hebben dus altijd wat op voorraad als we heel snel iets in elkaar moeten zetten. Ook onze deodorant maken we bijvoorbeeld zelf: dat kost nog geen minuut tijd, en we maken meteen een hoeveelheid waarmee we een paar maanden vooruit kunnen. Scheelt héél veel tripjes naar de drogist

Hoeveel afval maken jullie nu nog per week?

Ons afval bestaat uit kattengrit en etensresten. Een deel van die etensresten composteren we in een wormenbak op ons balkon. Onze boodschappen doen we afvalvrij, heel af en toe hebben we een glazen potje. We hebben eigenlijk alleen afval als we bijvoorbeeld per post iets toegestuurd krijgen. Plastic komt er in principe helemaal niet in, alleen het dieetvoer voor onze kat kopen we in grote plastic verpakkingen van 9 kilo. Dat kan helaas niet anders. Ook hebben we soms onvermijdelijke plastic items, zoals een onderdeel van onze Fairphone of een verpakking van elektronica die we niet tweedehands kunnen kopen. In totaal zitten we op ongeveer een linnen tasje aan papier en glas per maand en een linnen tasje aan plastic per kwartaal. Heel weinig dus.

Voor de intussen nieuwsgierig geworden mensen: ‘Wat zijn de gemakkelijkste tips om te beginnen met afval verminderen?’

Begin niet in één keer zoals wij dat dachten te doen! Het is veel beter om geleidelijk te veranderen. Begin met het schrappen van wegwerpproducten: die zorgen al voor de helft van het plastic in de oceanen. Denk hierbij aan wegwerpbekers, rietjes, zakjes enz. Speciaal hiervoor organiseren we ieder jaar in juli het Plasticdieet. Hieraan kun je gratis meedoen. Je ontvangt dan tips en inspiratie en we hebben en tof evenement. Daarnaast kun je – iedere keer als iets op is ,veranderingen invoeren. Is je shampoofles leeg? Probeer dan eens een shampoobar. Is je tandenborstel kapot? Probeer een bamboe tandenborstel uit. Is je plastic tasje gescheurd? Ga voor een linnen of katoenen exemplaar. 

Is er nog iets dat jullie zelf willen zeggen?

Enjoy! Ons leven is écht alleen maar leuker geworden door deze lifestyle. We spreken nog steeds met vrienden af (als we bij vrienden zijn vragen we niet ineens van ze om zero waste te zijn natuurlijk. Dit zijn onze ‘cheat momenten’), gaan naar festivals, op vakantie… én we ontmoeten allemaal toffe nieuwe plekken, initiatieven en mensen. Oh en een laatste tip: lees natuurlijk ons boek 😉  Naast ons boek Het Zero Waste Project hebben we nu ook een nieuw boek Doe Het Zero. Deze staat vol met recepten voor een zero waste lifestyle. 


site’s

Webshop: smir.store

Blog: het zero waste project

instagram

Het zero waste project: het zero waste project

Doe het zero: doe het zero

Dit was het, ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn geraakt. Als je zelf nog tips hebt om zero waste te leven, dan hoor ik dat graag.

2 gedachten over “Interview met de bloggers van “het zero waste project”.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s