ecologie, leven organiseren

milieuvriendelijk drinken

Heb jij een vast drankje dat je altijd bestelt als je op restaurant gaat? Of behoort een koffie in de ochtend tot jouw vaste routine? Ik heb dat ook, zo een vast drankje. Veel mensen denken ook na over hoe gezond een drankje is. Maar, het is mijn bedoeling om je te laten nadenken over hoe gezond het drankje is voor de planeet. Hier kijk ik bij de bekendste soorten drank hoe goed ze zijn voor de planeet.

fruitsap

Als het zelf gemaakt is en het fruit van dit land komt dan is het nog redelijk ecologisch. Komt het van de winkel dan is het waarschijnlijk niet van vruchten van hier gemaakt. En je hebt ook nog verpakking. Dus dan maak je het beter zelf.

water

Water is altijd de beste keus. Het is het gezondst, het groenst en ook het goedkoopst. Maar je kunt hier ook kiezen voor een milieuvriendelijke verpakking. Je hebt glas en plastic als verpakking, maar ook helemaal geen verpakking. Dat is kraanwater.

limonade

Limonade kan heel slecht zijn voor de planeet. Maar het kan ook hetzelfde zijn als bij fruitsap. Bij een zelf gemaakt flesje limonade kun je zelf beslissen wat de uitstoot ervan is. Maar, bij een limonade van bv. het merk fanta, weet je helemaal niet hoe groot de uitstoot is. Dus home made is het niet alleen leuker maar ook beter vooor de planeet.

☕️ koffie

Hou jij van een dagelijks potje koffie? Of juist helemaal niet. Tot mijn spijt moet ik melden dat koffie eigenlijk nooit duurzaam is. Koffiebonen worden overgevlogen uit verre landen. In die landen zelf kappen ze soms illegaal bomen, om plaats te maken voor landbouwgrond. En als je er melk bijgiet heb je ook nog de uitstoot van die koe bij. Dus ja, niet echt het duurzaamste drankje.

🍵 thee

Thee is zeker al duurzamer dan koffie. Maar, het hangt er wel een beetje vanaf welke thee je neemt. Soms komt thee net als koffie uit een ver land. En andere soorten worden dan weer gewoon hier gekweekt. En de suiker en/of melk die je erbij doet zijn ook niet bepaald duurzaam.

melk

Melk is een zuivelproduct en ik denk niet dat de meeste mensen plantaardige melk gebruiken. Dus eigenlijk krijg je dan ongeveer de zelfde uitstoot als bij vlees. Dat is iets dat moeilijk ligt bij sommige mensen.

chocolade melk

Chocolademelk bestaat uit twee dingen: cacaopoeder en melk. Cacao heeft een beetje hetzelfde als koffie. Het is dus niet zo goed. Dan heb je ook nog de melk. Melk is niet echt zo’n goed product. Dus chocolademelk krijgt ook niet de prijs voor het duurzaamste drankje.

Wat je het beste kunt drinken voor de planeet is dus eigenlijk heel eenvoudig. Het is…(tromgeroffel) kraanwater! Veel mensen ( ik eerst ook) staan nogal weigerachtig tegenover kraanwater. Omdat het niet zo goed gefilterd zou zijn waardoor er nog verschillende slechte stoffen in zitten. Maar, kraanwater in België wordt strenger gecontroleerd dan water in flessen. Dat zegt toch genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s