natuur

Hebben diepzee ontginningsmijnen impact op de diepzee leefomgeving?

Volgens mij heb je wel al eens gehoord van een boorplatform in een oceaan of zee. Ja, kijk maar of je je er iets over herinnert. Maar, weet je ook iets over diepzee mijnen? In de jaren zestig waren veel landen daar plotseling in geïnteresseerd. En nu wordt er nog steeds op grote schaal aan gedaan. Waarom dat zo interessant is, en waarom dit impact kan hebben op het milieu lees je hier.

De reden waarom landen plots geïnteresseerd waren in diepzeemijnen is Mangaanknollen. Deze zogenaamde knollen bevatten ijzer en nog verschillende andere metalen. En als je zoiets had zou je plots veel makkelijker aan verschillende metalen kunnen. Nu ja, gemakkelijker. Deze knollen lagen wel op een diepte van 5000-6000 meter, dus stuurden ze onderzoeksduikboten.

Al snel bleken deze knollen minder interessant dan gedacht. De reden?: de prijs van ijzer was aan het dalen, en als je een op winst beluste bedrijfsleider was, dan was de ijzerbranche al snel minder aantrekkelijk. Maar, de laatste 10 jaren is de vraag naar metaal weer gestegen in bijvoorbeeld: China, India en Japan. En dus zochten de leveranciers een andere methode om metalen te delven. En die vonden ze, namelijk in zee.

Nu komen we aan (het voor mij interessante) milieustuk.

Verschillende experts beweren dat delven in de diepzee voor schending van de daar levende dieren hun leefomgeving zal zorgen. Dan zou deze leefomgeving die we nog niet eens voor de helft kennen kapot gaan. Maar, ook de klimaatopwarming zou een stukje harder gaan, want de diepzee is 1 van de grootste opslagbasissen van co2.

Ik ben dit allemaal gaan opzoeken en uitzoeken omdat ik via Greenpeace een petitie heb ondertekend over diepzee mijnen en de Belgische wetten. Als jij deze petitie ook wilt tekenen kan dat hier.

Als jij nog een interessant weetje of vragen hebt dan kun je ze gerust vertellen. 😉

2 gedachten over “Hebben diepzee ontginningsmijnen impact op de diepzee leefomgeving?”

  1. Ook eens interessant om te onderzoeken: tar sands / oil sands. In het Nederlands heet dat teerzand. Vreselijke manier om olie te ontginnen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s