lectuur

15 schrijfoefeningen om je schrijfkracht te verbeteren.

Alle schrijvers zoeken manieren om hun schrijfstijl te verbeteren. Van de amateurs tot de profs. Iedereen oefent op schrijven, anders zou je nooit prachtige boeken als eindwerk krijgen. Opgelet!, het hangt jammer genoeg niet alleen van oefenen maar ook van originaliteit en geluk af. Ik schrijf zelf soms ook een aantal dingen, behalve blogposts😉. En ik zocht deze week een aantal schrijfoefeningen op. Er waren een aantal die me leuk genoeg leken om ze met jullie te delen. Ze laten je andere manieren van schrijven ontdekken. En geven je meer ervaring.

Schrijven is oefen, oefenen en oefenen.
 • Schrijf eens een gedicht. Een gedicht is vaak moeilijk is om te schrijven. Het moet emoties te weeg brengen, je laten nadenken over het leven, een beetje mysterieus zijn, en dan hebben mensen graag ook nog iets dat rijmt erin. Dus dat is zwoegen. Maar, als je het lukt heb je echt iets om trots op te zijn.
 • Hoe ziet een varken het dagelijks leven op de boerderij? Dit oefent om te schrijven in de ik-vorm. En kan ook een grappig verhaal opleveren. Zoals een paar boerderijdieren die denken dat de tractor hun vriendje is. Of op de een of andere manier een reddende rol in het verhaal spelen. Probeer maar eens.
 • Schrijf over een belangrijke stap in je leven. Schrijf hoe je je toen voelde en van wie je steun kreeg. Meteen ook een mooie manier om te weten waar je dankbaar voor bent.😀
 • Eentje waarvan ik vind dat hij wel met de vorige te maken heeft. Schrijf een dankbrief naar iedereen die je gesteund heeft op moeilijke momenten. Het is handig voor jou want je oefent met mensen emoties te laten voelen via een tekst, en je maakt er anderen heel gelukkig mee.
 • Zet filmmuziek op en begin te schrijven over wat in je hoofd op komt. Schrijven op muziek is heel leuk om te doen, omdat je dan snel een verhaal in je hoofd hebt. Maar, als het liedje gedaan is kun je er nog alle kanten mee op.
 • Doe alsof je een presentator bent in een tvshow. Je favoriete film/boeken personage is te gast. Wat zou je hem of haar vragen?
 • Schrijf een liefdesbrief. Zelfs als je niet verliefd bent. Bedenk hoe het zou zijn als je naar het gezelschap van juist die ene persoon verlangt. En schrijf de opkomende passie neer in een mooie passionele brief.
 • Begin een schrijfstukje met: ik weet nog. Daarna ga je er verder op in en, voor je het weet heb je een kort verhaaltje geschreven.
 • Sla een woordenboek open, kies een woord en schrijf daar een verhaaltje over. Je kunt ook mensen een random woord laten zeggen, en dan met dat woord iets verzinnen.
 • Ga verder in op een vreemde gebeurtenis uit je jeugd. Zet er een verhaal rond. En kijk eens of je ouders zich die gebeurtenis nog herinneren. 😉

We moeten onze pennen oppakken. Dat zijn onze sterkste wapen.

 • Bedenk wat er gebeurt als dat kleine dingetje in de geschiedenis anders was. Wat zou er gebeurt zijn. Wat zou anders zijn? En wat blijft hetzelfde?
 • Ga in je hoofd verder in op een conversatie die je ooit eens hebt gehoord. Wat zou er vooraf aan hebben gegaan. Hoe zou het gesprek aflopen?
 • Doe eens aan landschapsschrijven. Beschrijf de sfeer, de ruimte het geluid op een poëtische manier.
 • Kies een afbeelding vanop je telefoon. Hou die in je hoofd, en schrijf het verhaal neer achter de foto.
 • Als je altijd zelf wil kiezen hoe een film gaat dan past deze oefening perfect bij jou. Schrijf een filmscript. Ja, het is moeilijk. Maar, als je het probeert geeft het je en plezier, en ervaring. Dus waarom zou je het niet doen?

Ik hoop dat je wat aan deze ideetjes had. Tot slot nog een goede raad, als je iets wil schrijven, blijf niet hangen in de ruimte van voorbereiding. Maar begin er gewoon aan. Het is zoveel gemakkelijker. Welke oefeningen ga jij gebruiken?

8 gedachten over “15 schrijfoefeningen om je schrijfkracht te verbeteren.”

 1. Goeie tips! En je weet nooit waar het je zal leiden! Ik heb een aantal jaren geleden een periode veel gedichten geschreven. Ik bundelde de gedichten die ikzelf het mooist vond, en een uitgeverij in Gent pikte de bundel op om te publiceren.
  Dat om te zeggen, ga ervoor. You never know 🙂

  Like

   1. Dat was bij Uitgeverij Partizaan. Als je interesse hebt om het eens te bekijken, je vindt het op hun website, met als titel: Vrij als een Vleeskoe 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s